Blits (Louis)

Laatste wijziging: 25 april 2016

Louis Blits (Amsterdam, 18-10-1910)1

Alvorens gedurende langere tijd onder te duiken in Zaandijk verbleef Louis Blits een tijdje in Westzaan. Zijn echtgenote Eva* had op dat moment een schuilplek in Friesland, zijn dochter Sara* elders in Westzaan, net als Louis aan de Middel.

Onderdak in Westzaan
Louis kon in 1942 onderdak krijgen bij Jacob Schellinger (Wormer, 31-12-1885 – Westzaan, 20-5-1977). Louis verbleef in een keet op het land van Jacob. Sara zat even verderop bij een dochter van deze boer, Adriaantje Schellinger. Met een jol voer een van de Schellingers regelmatig naar de keet om Louis eten te brengen. Jacob nam hem af en toe mee naar de boerderij, waar hij zich kon opfrissen. Waarschijnlijk is Louis van de Middel 2 naar de familie Heidel in Zaandijk gegaan, waar hij uiteindelijk werd herenigd met zijn vrouw en, wat later, zijn dochter.
Na de oorlog ontving Jacob Schellinger trouw elk jaar een verjaardagskaart van de familie Blits, die toen in de Verenigde Staten woonde.

Krijt

Blijkbaar heeft ook de Koger Jacob Krijt een rol gespeeld bij het door de oorlogsjaren helpen van het gezin Blits. Louis, een zakenrelatie van Krijt, stuurde op 6-5-1946 een brief vanaf zijn nieuwe Amsterdamse onderkomen aan de Zuider Amstellaan 23. Hoog Geachte Heer”, schreef hij onder meer: “De Familie heeft in het kort geleden gestichte Joop Westerweelwoud, te Jeruzalem, een boom op Uw naam laten planten, uit erkentelijkheid voor de onvergetelijke diensten, die U onze Familie tijdens de donkerste dagen heeft geboden.” Onbekend is welke rol papierhandelaar Jacob Krijt, die in de Stationsstraat 32 woonde, heeft gespeeld bij de redding van de familie Blits.

Zie verder Louis Blits* in Zaandijk.

1 Informatie van J. Luttik uit Wormer (2-9-2012); Gezinskaart GAZ, Adresboek voor de Zaanstreek (1941 en 1946); Krijt, M. Een jongen uit Koog aan de Zaan