Denekamp (Arend)

Laatste wijziging: 25 april 2016

Arend Denekamp (Den Haag, 9-6-1918 – Emmen, 5-5-1995)1

De jonge muziekstudent Arend Denekamp woonde, nadat zijn ouders in 1937 scheidden, met zijn moeder op de Volkerakstraat 52 II in Amsterdam. Hij wordt genoemd in het dagboek van Cornelis (‘Kees’) Gerrit Bakker (Wormerveer, 21-4-1919). Met zijn echtgenote Catharina (‘Tine’) Wijnanda Bakker-Steijn (Zaandijk, 14-9-1920) bood hij Denekamp een week onderdak aan in zijn woning aan de Berkenweg 4.

Bob

Uit het dagboek:

“Juli 24 [1943] kwam er weer een gast nu voor een week. Het was een [..], waarvan de ‘pleegouders’ een week met vacantie gingen. Door bem[iddeling] van Mevr. [..] kwamen we aan hem. Hij was een zonderling, zacht type; had gestudeerd aan het conservatorium, hetgeen wij ervoeren, want hij zat veel te neurieën met een vrouwelijk geluid. We noemden hem Bob – hij zei z’n ware naam nog wel, doch die ben ik kwijt. P[ersoons]b[ewijs] was in orde, doch uitgesproken J[oods].

 

30ste Juli [1943] ‘Bob’ was intussen reeds een dag of 6 bij ons. Hij was niet lastig met het eten, gaf mij diverse tips over muziek, las enige boeken van me en deed ons (zonder dat hij het wist) gieren van de lach. Zijn commentaar op een extra-tje en een toetje van Tine [Bakker-Steijn] was vermakelijk.

 

Juli 31 [1943] vertrok hij met z’n koffertje en hoed met brede rand, na ons nog hartelijk bedankt te hebben. Ik vergat nog te melden, dat hij Tine 2 blikjes echte sardien gaf toen hij kwam.”

Verrassing

Ruim een maand na de bevrijding kwam Arend Denekamp onverwacht op bezoek bij zijn helpers. Kees Bakker noteerde in zijn dagboek:

“Na de oorlog 15 Juni [1945]. Om 8 uur kwam tot grote verrassing ‘Bob’ alias A. Denekamp, de joodse onderduiker, die we in Juli 1943 gehad hebben, op bezoek. Was er tamelijk goed doorgerollen. Alleen huis en boedel kwijt. Vooral piano was erg, want hij studeerde aan Conservatorium. Was bijna gepakt door SD, doch ze lieten hem los omdat hij op Cons[ervatorium] studeerde. Als ze zijn persoonsbewijs even gevouwen hadden was de J er uit gevallen! In 3 jaar op 18 adressen ondergedoken. Mensen, die zijn boeken, costuums en schoenen bewaard hadden, hadden de boeken deels verdonkeremaand en kleding en schoenen afgedragen! Hij was nu tenor i.p.v. bariton.”

Ouders

Arends vader, de advocaat Leonard Philip Denekamp (Schoonhoven, 20-7-1885), overleefde de oorlog niet. Hij stierf op 31 augustus 1942 in Mauthausen. De moeder van Arend, Elisabeth Suzanna Denekamp (Rotterdam, 9-2-1885), kwam wel heelhuids door de oorlog. Op het adres waar Arend Denekamp en zijn moeder eerder woonden, de Amsterdamse Volkerakstraat 52 II, stonden ook de bekende zangeres Judik Tof* en haar echtgenoot ingeschreven.

1 Dagboek Cornelis Gerrit Bakker (met dank aan Henk Krigee uit Zaandam); www.joodsmonument.nl; http://www.nljewgen.org/golde/sprincie/1088.htm