Duis (Herman)

Laatste wijziging: 25 april 2016

Herman Duis (Zaandijk, 16-2-1909)1

Vertegenwoordiger Duis was een van de zeven kinderen van Samuel* en Judith Duis* uit Zaandijk. Hij woonde in Wormer, waar hij met zijn vrouw Geertje Duis-Groot* een manufacturenwinkel had.

Verhuizing

Tussen september 1941 en maart 1942 verhuisde Herman Duis in zijn eentje naar Krommenie. Hij woonde daar op het Vlietsend 20. Zijn naam staat op de Krommenieër burgemeesterslijst van 5 maart 1942. Tegen de regels in werden vrouw en kinderen niet, net als het joodse gezinshoofd, op deze lijst geplaatst. Wethouder Blanken noteerde als reden: “Gemahlin und Kinder haben wohnhaft in Wormer.” Dat is in de burgemeesterslijst van Wormer niet te zien, maar het was wel juist. Hermans vader Samuel Duis adresseerde zijn afscheidsbriefje in mei 1943 aan H. Duis te Wormer (zie Zaandijk*).

Gevaar

Had Herman zich bewust tijdelijk naar Krommenie laten overschrijven? Hij liep als gemengd gehuwde geen acuut deportatiegevaar. Maar zijn naam was wel de enige van alle aangemelde joodse inwoners die zonder ‘arische’ partner op de evacuatielijsten van Krommenie stond. Hij werd administratief behandeld als iemand die van zijn vrouw gescheiden en daarmee in gevaar was. Herman Duis keerde in de loop van 1942 terug naar Wormer.

Zie verder Herman Duis* in Wormer en Samuel Duis* in Zaandijk.

1 Mededelingen van C. Boschman uit Krommenie (september 2000)