Frankenstein (Adolf)

Laatste wijziging: 25 april 2016

Adolf Frankenstein (Labischin, 3-2-1885 – Auschwitz, 17-9-1943)1

Frankensteins geboortestad Labischin -in het Pools Labyszin- is een plaats in het huidige West-Polen, district Poznan. Marktkoopman Adolf was Duitser. Hij woonde in Zaandam op de Beethovenstraat 4, hetzelfde adres als Anton Fränkel* en zijn leeftijdgenoten Adolph* en Friederika Herzfeld-Rollmann*, die op dezelfde dag werden ingeschreven. Max* en Johanna Löwenstein-Rosenberg* woonden hier korte tijd in 1937. Het huis lijkt een vluchtelingenadres te zijn geweest, zoals een aantal huizen in Oostzaan (zie Schouten-Hagenaar*) dat ook was.

Vertegenwoordiger

Adolf werd op 3 februari 1938 als joodse Duitser in Zaandam ingeschreven en kreeg in 1939 een persoonskaart. In oktober/november 1937, woonde hij -komende uit Berlijn- een maand in Amsterdam. Daarna vertrok hij naar Luxemburg. Begin 1938 was hij dus terug in Nederland. Het is waarschijnlijk dat hij daar familie had. Als beroep vermeldt zijn gezinskaart ‘vertegenwoordiger’. Hij had in 1940 een standplaats als koopman in ‘ongeregeld’ op de markt van de Amsterdamse Lindengracht. De naam Frankenstein werd begin februari 1942 toegevoegd aan de lijst met bedrijfseigenaren.

Deportatie

Adolf werd op 3 februari als nummer 48 ingeschreven in Westerbork. Zijn vroege komst en Duitse afkomst beschermden hem tot dinsdag 14 september 1943. De journalist Mechanicus2 schrijft over dit transport, waaraan hij zelf op het laatste moment ontkwam: “Er was gebrek aan mensenmateriaal. (…) Het transport is weer achter de rug: duizend man. (…) Ongeveer honderd alte Kamp-Insassen zijn meegegaan: het begin van de liquidatie van het oude kamp, dat vier jaar geleden bevolkt werd met Joodse vluchtelingen uit Duitsland.” Adolf Frankenstein (58) kwam op 17 september 1943, direct na aankomst in Auschwitz, door vergassing om het leven.