Groot, de (Ferial Irene)

Laatste wijziging: 26 april 2016

Ferial Irene (‘Vera’) de Groot (Groningen, 1943 – Amsterdam, 21-1-1945)1

In zijn oorlogsherinneringen beschrijft Dick Kerssens, die als kind in de Celebesstraat woonde, hoe in het laatste oorlogsjaar een overleden joods onderduikstertje werd weggebracht. “Ja, zo zag ik de kleine Vera naar buiten dragen. Ze werd in een prachtige zwarte koets geschoven, lijkauto’s reden niet meer vanwege het benzinetekort. Twee zwarte paarden stonden er voor. (…) Vera was, zoals ik later hoorde, een 2½-jarig joods meisje dat bij pleegouders was ondergebracht. Ik zie haar nog staan achter het poortje van de voortuin. Het was een heel lief meisje met donkere krullen. Ik pakte haar wel eens bij haar handje. Het was net een engeltje, zei mijn moeder en dat was ook zo, maar het was een engeltje op aarde. Het was een sterfelijk engeltje, want de kleine Vera werd zwaar ziek en het stierf ver van haar ouders, die waarschijnlijk al vermoord waren. Maar wat snapte ik er van als 6, 7-jarige.”

Groningen

Vera was de roepnaam van Ferial Irene de Groot. Door haar te adopteren hoopten haar kinderloze pleegouders Vera veilig door de oorlog te loodsen. Haar echte naam is onbekend. Ze zou volgens haar overlijdensakte in 1943 geboren zijn te Groningen. Fabrieksarbeider/drukkerijchef Marinus Gerardus de Groot (Zaandam, 15-9-1898 – Wormerveer, 18-2-1961) en zijn echtgenote Feikje Geertruida de Groot-Kamminga (Koog aan de Zaan, 27-10-1902 – Zaanstad, 11-1-1991) woonden in de Celebesstraat 2.

Voetnoten

1 Oorlogsmemoires van D. Kerssens; GAZ-Overlijdensakte F.I. de Groot; Informatie van Henk Krigee uit Zaandam, Het Nieuws van de Dag (6-2-1945)