Jonker-Aalsvel (Dora), met dochter

Laatste wijziging: 26 april 2016

Theodora Adriana Christina Maria (‘Dora’ ‘Thea’) Jonker-Aalsvel (Amsterdam, 17-9-1921 – Amsterdam, 5-2-2010) met dochter (Amsterdam, 1942)1

Dora Aalsvel dook met haar pasgeboren dochter onder bij de familie Huisman, die een winkel had op de Zaandamse Westzijde.

Amsterdam
De vader van het jonge meisje was een joodse man die zich tot aan het eind van de oorlog verborgen hield op verschillende Zaandamse adressen. Moeder en dochter woonden in 1942 nog in de Amsterdamse Vrolikstraat, bij hun (groot-)ouders. Zij werden beiden in september 1942 om het leven gebracht in Auschwitz. Ook hun andere dochter stierf daar, in oktober 1943.

Piet Bosboom
Toen haar ouders werden weggevoerd naar Westerbork besloot Dora met haar dochter onder te duiken. Een in Zaandam wonende oom regelde dat ze terecht konden boven de winkel van Huisman’s IJzerhandel, aan de Westzijde 40. Hoe lang ze daar verbleven, is onbekend. Moeder en dochter haalden heelhuids de bevrijding. Na haar dood werd Dora Aalsvel ter aarde besteld op de gemeentelijke begraafplaats in Zaandam.

Informatie van de genoemde kleindochter; www.joodsmonument.nl