Kalker (Joost)

Laatste wijziging: okt 10, 2019 @ 10:29

Joost Jacques Kalker (Den Haag, 25-7-1933)1

Het blad Wormerveer Weleer plaatste een artikel over Wilhelmina Koene-Reijmers, die vertelde over een bij haar aangetrouwde familie in Wormerveer verblijvend joods onderduikertje, ‘Eddy’. Diens werkelijke naam was Joost Kalker.

Den Haag
Joost was een zoon van huisarts Joseph Emanuel Kalker (Eindhoven, 8-10-1900) en tandarts Julie Kalker-Prins (Amsterdam, 29-12-1898 – Den Haag, 24-5-1978). De familie woonde in Den Haag aan de Laan van Nieuw Oost-Indië 148. In de jaren dertig hielp Joosts vader het Haagsch Vluchtelingencomité door joodse vluchtelingen gratis medische zorg te geven. Tijdens de oorlog hield hij zich bezig met verzetsactiviteiten. Hij werd gearresteerd, gemarteld en naar Auschwitz gedeporteerd. De Amsterdamse arts Eddy de Wind kwam hem daar tegen. Op diens vraag of Kalker in Auschwitz chirurgisch werk deed schoot die in de lach: “Ja, na anatomisch-topografische studie van de bouw van een W.C. ben ik tot reinigingsarbeid overgegaan. Je hebt er geen idee van hoe ingewikkeld en interessant dat is. Viermaal op een dag dweil je de vloeren en om de dag schuur je de closetpotten uit met zand. Mijn W.C.’s zijn een lust voor het oog.” Korte tijd later werd hij ziek en stierf hij, al dan niet in de gaskamer.

Wormerveer
Joosts oudere zus Marion* vond een schuilplaats in onder meer Zaandijk, hijzelf belandde via enkele andere onderduikadressen in 1943 of ’44 bij de gereformeerde familie Koene in Wormerveer. Winkelier Gerard Koene (1899) was actief in de illegaliteit en daarom ondergedoken. Zijn echtgenote Bets Koene-de Vries, moeder van twee kinderen, nam Joost op in haar woning aan de Wandelweg 36. De plaatselijke huisarts S. Klopper schreef hem als ‘Eddy’ in in het trouwboekje als een nakomertje. Hij zou, net als zijn zus en zijn eveneens ondergedoken moeder, de oorlog overleven. Joost Jacques Kalker volgde het gymnasium in zijn woonplaats Den Haag. Hij zou zich nadien ontwikkelen tot een invloedrijke wiskundige. Joost Kalker overleed op 24-4-2006.

1Wormerveer Weleer (november 2018), The Globe and Mail (3-2-2010); http://ta.twi.tudelft.nl; Ende, H. van den ‘Vergeet niet dat je arts bent’. Joodse artsen in Nederland 1940-1945; Wind, E. de ‘Eindstation…Auschwitz’