Loewenstein (Arthur)

Laatste wijziging: 27 april 2016

Echtpaar Arthur Loewenstein (Woldenberg, 26-4-1889)1

Woldenberg is de Duitse naam voor het sinds 1945 Poolse Dobiegniew. Het ligt tussen Stettin en Poznan. Arthur was de man van Margaretha Elisabeth Luise Beilicke (Brunswijk, 23-5-1898). Margaretha wordt vermeld op een politienotitie met ‘arische partners’ die deel uitmaakt van de evacuatierapporten. Het echtpaar Loewenstein-Beilicke woonde op de voorname Bootenmakersstraat, op nummer 74. Arthur was Duitser en koopman. Zijn naam komt voor op de bedrijvenlijst.

Joods huispersoneel

Loewenstein zal dezelfde anti-joodse en anti-Duitse maatregelen hebben ondergaan als de andere Duits-joodse zakenlieden (zie bijvoorbeeld Ferdinand Jäger*). Vanaf 1 januari 1942 werd een nieuw verbod voor joodse huishoudens van kracht: zij mochten geen ‘arisch’ huispersoneel meer in dienst hebben. Het echtpaar Loewenstein had blijkbaar een niet-joodse werkster. Het adverteerde op 12 december 1941 in het Joodsche Weekblad en vroeg om een werkster die tweemaal per week kon komen. In de kleine joodse gemeenschap van Zaandam was weinig personeel te vinden, zodat het reisgeld vergoed werd. Op 19 januari 1942 kwam er echter het verbod voor joden om nog langer in Zaandam te wonen.

Vervolg

Arthur en Margaretha Loewenstein vonden onderdak in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het echtpaar overleefde de oorlog en jodenvervolging.