Looy-Smit, van (Violente/Lenie)

Laatste wijziging: 27 april 2016

Gezin Violente (‘Lenie’) van Looy-Smit (Amsterdam, 2-6-1914)1

Violente was een zuster van Saul Smit* en Mina Blank-Smit*. Lenie werkte als ‘winkeljuffrouw’ bij de Hema. Ze trouwde op 27 april 1938 met de niet-joodse Cornelis (‘Kees’) Johannes van Looy (Velsen, 31-8-1909), drie maanden na de dood van haar moeder.

Voor de oorlog

De uit Wormerveer afkomstige Kees werkte bij de essencefabriek van Polak & Schwarz* in Zaandam. Hij staat met tien collega’s op een foto uit 1940 van de afdeling Holland (zie Daniël Preso*). Haar vader Levie* en zuster Mina trokken na de dood van moeder Sara Smit-Melkman in bij het jonge echtpaar, dat op de Saenredamstraat 15 woonde. Levie vertrok eind 1940 naar Amsterdam, waar hij hertrouwde.

Naar Amsterdam?

Lenie en Kees moesten aanvankelijk net als alle joodse en half-joodse huishoudens in januari 1942 naar Amsterdam vertrekken. Tijdens deze operatie bleek dat zij ook naar familie in Wormerveer konden gaan. De ‘evacuatie’ van Wormerveer was op 22 april 1942. Gemengd gehuwden konden na de proef met de jodenevacuatie van Zaandam bijna altijd in hun woonplaats blijven. Zo ook Lenie en haar man. Ze woonden op de Wormerveerse Acacialaan 20. Het echtpaar Van Looy-Smit viel wel onder de belastende regels voor gemengde huwelijken. Kees van Looy had zeker steun van het bedrijf waar hij werkte, Polak & Schwarz. Op 10 juli 1943 werd een eerste kind geboren, Johan.

Vervolg

Het gezin kwam de oorlog heelhuids door. Men verhuisde terug naar Zaandam. Op 20 juni 1947 kwam dochter Sonja ter wereld.