Louis

Laatste wijziging: 27 april 2016

Louis (30-8-1908?)1

Op de Lagendijk 27 zat gedurende de eerste helft van de oorlog geruime tijd een man ondergedoken bij de familie Gijsen. Hij noemde zich Louis en vertelde een zoon te zijn van de Hilversumse handelaar Louis Heijermans sr.

Vriendin
In 1939 ontmoette Louis op de veerdienst Enkhuizen-Stavoren zijn latere verloofde, Hanny Gijsen. De waarschijnlijk in 1908 geboren Louis verdiende voor de oorlog zijn brood in de muziek. Hij had een conservatoriumopleiding gevolgd, speelde piano en viool en zong. Tijdens zijn onderduikperiode in Koog aan de Zaan had hij een vals persoonsbewijs en droeg hij de schuilnaam Roest.

Gearresteerd
Toen hij in 1943 in Amsterdam een bezoek bracht aan vrienden werd Louis opgepakt. Hij is daarna waarschijnlijk afgevoerd naar Westerbork. Na de oorlog bleek Louis spoorloos. Bovendien werd duidelijk dat Heijermans niet zijn eigen naam was; de gelijknamige Hilversummer die zijn vader zou zijn had geen zoon die Louis heette. Tot op heden is onduidelijk wat de echte naam was van de Koogse onderduiker.

1 Gesprek met S. Zandee-Smaling uit Amstelveen; Auschwitz Bulletin (3-7-1991); www.joodsmonument.nl