N.N. (Wormer, 2)

Laatste wijziging: okt 10, 2019 @ 20:17

N.N.1

Onderduikers, Wormer

In het verslag over zijn oorlogservaringen schreef de joodse onderduiker Arie Dikker* dat Jan Tuinman uit Wormer, bij wie hij met zijn echtgenote zelf een schuilplaats vond, ook elders onderduikers onderbracht. Dikker noemde echter niet hun namen.

Benadeeld

Een verbitterde Arie Dikker vroeg zich af ‘waarom hij [Tuinman] in October (of November ’43 twee Joden heeft ondergebracht bij Wed. Hildering te Wormer voor f 100,- per maand met zijn tweeën, terwijl onze f 40,- per week hem nog lang niet voldoende voorkwam.” Het echtpaar Dikker voelde zich financieel en anderszins benadeeld op hun onderduikadres, zo blijkt uit Dikkers nagelaten aantekeningen.

Hildering

In 1946 woonde aan de Dorpsstraat 402 A. Hildering. Onbekend is of dat de weduwe in kwestie was en hoe het haar onderduikers verder is gegaan. Wel is uit een BS-rapport van 12-4-1945 bekend dat (de waarschijnlijk niet-joodse) J. Hazeveld uit Heemstede via Jan Tuinman werd ondergebracht bij de weduwe Hildering aan de Dorpsstraat. “De vader van Hazeveld betaalde f 5,- en de organisatie waarmee Tuinman in verbinding stond betaalde ook f 5,- per week.” J. Hazeveld vertrok later naar C. Baas, die in Wormer aan de Tuinstraat 22 woonde.

Collectie Erik Schaap, Verslag van Arie Dikker (3-4-1945); Adresboek voor de Zaanstreek 1946