N.N. (Zaandam, 12)

Laatste wijziging: 27 april 2016

N.N.1

Onderduiker, Zaandam

Automonteur Jan Krom (14-7-1916) en Janny Willemsen (15-5-1920) traden op 2 juni met elkaar in het huwelijk. Ze betrokken een woning aan de Gedempte Gracht 22, pal naast de Sicherheitsdienst. Op 31 augustus 1944 werd hun zoon Frits geboren, die een kleine zeventig jaar later op zijn weblog zou schrijven over een jonge joodse onderduiker in zijn ouderlijk huis.

Wijdewormer
Frits Krom schreef: “Toen ik pas geboren was, hebben ze [zijn ouders] een korte poos op een joodse baby gepast: of de buren mij huilen hoorden of dat andere kind, dat maakte geen verschil. Maar toch moest het kleintje weg. Een boerenstel in de Wijdewormer ‘adopteerde’ graag het kind. Er werd een houten huifje gemaakt, kind nog eens goed verschoond, gespeend, ingepakt, in de fietstas, huif er op, turf daarop, kleertjes en luiers ingepakt, onder de turf in de andere zijtas en fietsen maar. Ze waren er inderdaad dolgelukkig mee, maar ook erg onvoorzichtig. In plaats dat de luierwas op de deel gedroogd werd, hing die open en bloot aan de lijn. Buren van ze, die wisten dat deze mensen geen kinderen krijgen konden, hebben de boel verraden. Het laat zich raden, hoe het afgelopen is met het kindje en met het echtpaar.”
De naam van de baby is onbekend. Gezien het late tijdstip van de arrestatie is de kans groot dat in ieder geval de joodse baby de oorlog overleefde. Vanaf medio september 1944 reden er namelijk geen treinen meer van Westerbork naar de vernietigingskampen.

dekrommetjes.web-log.nl/mijn_weblog/de-oorlog.html