N.N. (Zaandam, 26)

Laatste wijziging: 27 april 2016

N.N. 1

Onderduiker, Zaandam

Jan Zwolsman (Makkum, 29-4-1915 – Zaandam, 24-12-1985) en zijn echtgenote Elisabeth Johanna (Bep) Zwolsman-Hart (Zaandam, 16-12-1916 – Zaandam, 6-8-1996) huisvestten een ouder, verder onbekend joods meisje. Het echtpaar woonde in de Parkstraat 37.

Roodachtig

Bep was een zus van Willem Hart, die namens het Nationaal Steunfonds geld rondbracht voor onderduikers en zelf in zijn Zaandamse woning de joodse onderduikster Eva Fränkel verborg. Tineke Zwolsman, toen een peuter, herinnert zich het verhaal dat haar moeder het haar van de onderduikster ‘meer roodachtig’ maakte en haar verbood om de woning te verlaten. Toch verdween het meisje op een dag, om niet meer terug te keren.

Geëmotioneerd
In haar laatste levensjaar vertelde Bep Zwolsman aan een andere dochter, Kiek, dat ze enkele joodse kinderen had opgevangen en dat er een ouder meisje was waarmee ze zich geen raad wist. Het ontbrak haar aan overwicht en ze was doodsbang voor het meisje. De familie Zwolsman herbergde ook één of meer niet-joodse onderduikers, onder wie een zoon van het anti-revolutionaire Kamerlid Gerrit Baas, een ver familielid.

1 Informatie van Kiek Zwolsman (18-5-2015)