N.N. (Zaandam, 29)
Laatste wijziging:
N.N.1
Onderduikers, Zaandam
Guurtje Kok-van Putten (Zaandam, 13-10-1886 – Zaandam, 3-3-1982) woonde in de Havenstraat 87. Ze gaf tijdens de oorlog onder anderen onderdak aan joodse kinderen. Het is echter onbekend om wie het ging. Ook is niet bekend hoeveel kinderen en volwassenen er een veilige plek vonden.
Broer en zus
Van de familie Kok is bekend dat ze aanhangers waren van de SDAP. Dochter Geesje raakte bij de illegaliteit betrokken via haar broer, die onder meer actief was bij de links georiënteerde Raad van Verzet. In het boek Verzet verwoord vertelde ze over die tijd: “Al heel snel ontstond er een samenwerking met de LO [Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers]. Mijn broer schakelde mij in bij het zoeken naar adressen voor onderduikers. Wij gingen altijd naar mensen die we kenden, want je moest weten dat ze goed waren. De reacties waren heel wisselend. (…) In de Zaanstreek werkte ik veel voor Jan van Galen, zijn echte naam was Kees Kraaij, en voor Klaas Koeman.” In de zomer van 1944 werd ze ‘uitgeleend’ aan de Knokploeg Waterland, waar ze tot de bevrijding voor zou blijven werken.
Moeder
In het boek zegt Geesje Kok over haar moeder, weduwe van de in 1931 overleden Huibertus Kok: “Zo’n mens heeft nou een standbeeld verdiend. Ze deed het veel bewuster dan ik. Ze nam veel meer risico’s. Eigenlijk ben ik er trots op dat mijn familie zo standvastig was. Niet iedereen zat in het verzet, maar wij hadden veel onderduikers. Dat ging allemaal maar.”
(C)olthof(f)
De enige onderduikersnaam die van dit adres bekend is betreft een arts. Zijn naam was waarschijnlijk Olthof of Colthof(f). Meer informatie is niet bekend.
Voetnoten
1 Informatie van Paul Post (21-3 en 12-5-2016); Koster, B. en Luiks, R. Verzet verwoord. Herinneringen aan oorlog en verzet in Waterland 1940-1945; www.online-begraafplaatsen.nl; Gemeentearchief Zaanstad, gezinskaart familie Kok