N.N. (Zaandam, 30)

Laatste wijziging: okt 10, 2019 @ 20:41

N.N.

Onderduiker Zaandam

Bij Peter (‘Piet’) Nicolaas van der Weide (Hamborn, 7-7-1913) en zijn echtgenote Willempje van der Weide-Renes (Zaandam, 24-7-1918) waren drie joodse onderduikers, onder wie een verder onbekend jongetje.

Artillerie-Inrichtingen

Piet van der Weide kwam al in de zomer van 1940 in opstand tegen de Duitse bezetter. Samen met zijn vrouw en enkele collega’s bij de Zaandamse Artillerie-Inrichtingen, Henk Dekker en Gerrit de Ruyter, formeerde hij een verzetsgroepje. Ze verzamelden namen van ‘foute’ Nederlanders en saboteerden de wapenproductie bij de A.I.

Onderduikers

In 1942 kregen drie joden onderdak in de woning van de familie Van der Weide, die in de Plataanlaan 49 stond. Zoon Nico weet zich alleen nog de naam ‘tante Kitty’ te herinneren, die daar met haar echtgenoot verbleef. Er was ook korte tijd een niet nader genoemd joods jongetje. Toen Willempje van der Weide in 1943 bij de groentewinkel was, zei de verkoopster dat ze had gehoord dat er een razzia aankwam. Daarbij keek ze nadrukkelijk naar Willempje. Die wist genoeg; de onderduikers werden naar een ander adres gebracht.

Hilversum

Het jongetje kwam terecht in een Hilversums kindertehuis. Tijdens de oorlog kende Hilversum twee joodse tehuizen: de Rüdelsheimstichting en de Friedman Stichting, een vakantiekolonie. In februari 1943 werden alle bewoners van beide tehuizen gedeporteerd. Het Zaandamse onderduikertje zou ook op transport zijn gezet en de oorlog niet hebben overleefd.

1 Informatie van Marjo Post uit Wormer (10-3 en 10-4-2015); Gemeentearchief Zaanstad, gezinskaart; Contactblad ’40-’45 (2-1996); Ruhe, T. e.a. Onderwijs in Hilversum. Van Dorpsschool tot Media Academie