Nijkerk (Loeki)

Laatste wijziging: 27 april 2016

Louise Helene (‘Loeki’) Nijkerk (Amsterdam, 20-7-1921 – Amsterdam, 7-12-1975)1

Loeki Nijkerk uit Amsterdam was een dochter van Max Nijkerk en Duifje Nijkerk-Goudvis. De jonge Loeki (Deurloostraat 115) dook samen met haar nicht Len Swaluw* in juni 1943 onder op De Dankbaarheid. Deze tjalk van Klaas en Truus Schot herbergde bijna drie jaar lang joodse onderduikers en lag een deel van de tijd in de Nauernasche Vaart bij Nauerna. Eerder had Loeki’s oom Camille al een schuilplaats gevonden bij Klaas Schot. In het jeugdboek De schipper van de Dankbaarheid is Loeki herkenbaar als het romanpersonage Noekie Salomons.

Van Ostadestraat

Een andere onderduikplek van Loeki was bij de familie Wijngaarden in de Amsterdamse Van Ostadestraat. De reden van haar verhuizing was dat ze claustrofobie ontwikkelde aan boord van De Dankbaarheid. Mija, de dochter van het echtpaar Schot: “Ze had engtevrees. En die schuilplaatsen in de wand van het schip waren heel erg klein. Die onderduikers moesten helemaal in elkaar zitten. Loeki ging schreeuwen, dan moesten ze haar mond dichthouden.”   Klaas’ jongste broer, Herman, haalde haar van boord en bracht haar naar de familie Van Wijngaarden. In het eerste jaar na de oorlog woonde Loeki achtereenvolgens in de Deurloostraat 115, de Johannes Verhulststraat 24 hs en aan de Nicolaas Witsenkade 9 hs. Ze trouwde met Johannes (‘Joop’) Wijngaarden, met wie ze twee zoons kreeg. Ze overleed op 7 december 1975 in Amsterdam.

Zie verder Jacob/Jacques Schatz* in Assendelft.

1 Bruin, J. de De schipper van de Dankbaarheid (Alkmaar, 1985); Rechtvaardigen onder de Volkeren; Informatie van Henny Pieper (4-8-2010) en Mija Schot (via Onno Hoekmeijer) (17-2-2016); www.dutchjewry.org; Dagblad Zaanstreek (17-8-2022)