Nunes Nabarro (Carine)

Laatste wijziging: 27 april 2016

Carine Marion Nunes Nabarro (Amsterdam, 28-11-1942)1

Carine werd als baby ondergebracht op de boerderij van de familie Van Ooijen in Westzaan. Daar maakte ze als peuter de bevrijding mee.

Concentratiekampen

Carine is de dochter van het Amsterdamse echtpaar Max Nunes Nabarro (Amsterdam, 18-3-1918 – Amsterdam, 22-7-2011) en Beppie Nunes Nabarro-Ephraïm(Amsterdam, 24-10-1920 – Amsterdam, 27-2-2011). Haar moeder was hoogzwanger toen echtgenoot Max op 2 oktober 1942 door Duitse troepen werd opgehaald uit Diemen, waar hij dwangarbeid verrichte. Max Nunes Nabarro werd een dag later naar Westerbork vervoerd, het eerste van acht concentratiekampen. Hij zou ze allemaal overleven.

Allanstraat

Max had met zijn echtgenote afgesproken dat ze zou onderduiken indien hij zou worden weggevoerd. Dat deed ze dan ook. Bijna twee maanden na het overbrengen van haar man beviel ze in het Nederlands-Israelietisch Ziekenhuis van dochter Carine. Daarna begon voor moeder en dochter een maandenlange zwerftocht. Via verzetsman Piet Bosboom* en Gerrit Dekker, eigenaar van de Zaandamse bakkerij De Zeeuw, kwam Carine uiteindelijk begin 1944 in Westzaan terecht. Jan en Gesina van Ooijen, wonend op de J.J. Allanstraat 100, ontfermden zich over de baby, terwijl haar moeder zich in Zaandam en Zaandijk verborg. Beppie Nunes Nabarro: “Onderduiken was verschrikkelijk… heel erg. Je kind moeten afstaan zonder dat je wist of je het ooit terugkreeg, dat was vreselijk. Altijd de angst dat er met jou of met het kind wat zou gebeuren.”2

Bezoek

Een enkele keer kon Beppie, dankzij valse documenten, haar dochter in Westzaan bezoeken. Pas na de bevrijding werd het gezin Nunes Nabarro herenigd. Carine verhuisde na de oorlog met haar moeder naar de Veeteeltstraat 63 (2) in Amsterdam. Op 6 juni 1945 arriveerde daar ook de sterk vermagerde Max Nunes Nabarro.

Zie verder Beppie Nunes Nabarro-Ephraïm in Zaandam* en Zaandijk*.

1 H8a; Schaap, E. Vrijgevochten. Zaans verzet in nationaal perspectief (1940-1945); Uittenbogerd, D. Oorlogservaringen van mijn grootouders

2 Nieuw Israelietisch Weekblad, 2 mei 1997