Pront (Jo en Leida)

Laatste wijziging: 2 mei 2016

Jo en Leida Pront1

Moeder en dochter Pront doken in Zaandam onder bij de familie Van Vugt. Cornelis van Vugt moest zijn illegale werk met de dood bekopen.

Persoonsbewijzensectie

Het echtpaar Cornelis van Vugt (Amsterdam, 27-7-1905) en Johanna Maria van Vugt-Spierieus (Zaandam, 7-6-1911) was actief in de Zaanse illegaliteit. Cornelis van Vugt, onder meer controleur bij munitiefabriek Artillerie Inrichtingen, werkte bij de Persoonsbewijzensectie van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Vanuit een handelskantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal verspreidde Van Vugt valse en gestolen distributie- en bonkaarten. Hij werd echter opgepakt door de SD en belandde in Kamp Vught. Daar is hij op 4 september 1944 gefusilleerd. De voor het verraad verantwoordelijke infiltrant werd na de oorlog veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Deportatie

De zoon van Jo Pront, Julius (Amsterdam, 17-12-1905), was Van Vugts zakenvriend en compagnon. Volgens Hans van Vugt meldde Julius zich tegen Cornelis van Vugts dringende advies in voor transport naar het Oosten. Julius Pronts zoon Frits daarentegen meldt dat van vrijwilligheid absoluut geen sprake was. Zijn vader en zijn moeder Sophie Pront-Frank (Groningen, 9-5-1906) werden gearresteerd in de Amsterdamse Bosboom Toussaintstraat en vervolgens overgebracht naar de strafbarak van Westerbork. Frits’ ouders overleefden de deportatie niet, evenmin als zijn zus Johanna Jetty (Amsterdam, 27-3-1933). Zijn grootmoeder Jo en haar dochter Leida kregen onderdak bij de familie Van Vugt, die in de Zaandamse Acaciastraat 17 woonde.

‘Tante Jo’

Zoon Hans van Vugt herinnert zich dat ’tante Jo’ mank liep en een beugel om één been had. Hoe lang de uit Amsterdam afkomstige onderduikers in Zaandam bleven is onbekend. Moeder en dochter waren daar in ieder geval nog toen er op 10 april 1943 een zoon geboren werd in het gezin Van Vugt. Na enige tijd zijn de twee om veiligheidsredenen overgebracht naar een ander adres.

Veluwe

Nadat Cornelis van Vugt was opgepakt, doken ook zijn gezinsleden een poosje onder. Ze verbleven in een kippenhok op de Veluwe tot het moment dat de grootste risico’s verdwenen waren. Jo en Leida Pront overleefden de oorlog.

1 Informatie van Hans en Elly van Vugt uit Koog aan de Zaan (22-10-2009) en Frits Pront (8-8-2011); Documentaire ‘Opa, oma, waren jullie bang in de oorlog?’; www.joodsmonument.nl; www.nmkampvught.nl