Querido (Leo)
Laatste wijziging:
Leo Querido (6-12-1928)1
Na zijn onderduik en arrestatie in Wormerveer wist Leo Querido dankzij omkoping uit de Hollandsche Schouwburg te ontsnappen. Hij werd vervolgens ondergebracht op een nieuw schuiladres, bij de familie Koomen in Zaandijk.
Beukenlaan
Het gereformeerde echtpaar Pieter Koomen (Wormerveer, 31-12-1901), een fabrieksarbeider, en Jannetje Koomen-Kramer (Urk, 19-12-1903) woonde met hun kinderen aan de Beukenlaan 22. Nadat ze eerder al gastvrijheid hadden verleend aan een jonge man die wilde ontsnappen aan de Arbeitseinsatz, vonden ze het niet meer dan vanzelfsprekend om ook Leo hulp te bieden. Het verzoek om dat te doen kwam in augustus 1943 van hun geloofsgenoot Kleiman. Het Zaans verzet zorgde tevens dat er voedselbonnen kwamen voor de nieuwe huisgenoot.
Schoorsteen
Vanwege de risico’s op ontdekking bleef Leo Querido vrijwel altijd binnen. Op de eerste verdieping had hij een eigen kamertje. Naast de schoorsteen bevond zich een luik dat toegang gaf tot een schuilplaats. Op de begane grond kon hij zich verbergen in een inbouwkast. Alleen ’s winters, als het donker was, mocht hij wel eens met de vrijwel even oude Koomen-dochter Aaltje een wandelingetje maken door Zaandijk.
Puberteit
De combinatie van het opgesloten zijn en de opkomende puberteit maakte dat Leo het moeilijk kreeg in huis. Zijn gastouders schakelden daarop de betrouwbare dokter J.J. van der Horst in. Die schreef een slaapkuur voor, waardoor Leo een paar weken onder zeil was.
Amsterdam
Leo verbleef van augustus 1943 tot en met de bevrijding bij de familie Koomen en vertrok toen naar zijn zus Betsy in Koog aan de Zaan. Hij bracht nog enkele keren een bezoek aan zijn gastouders, maar nadien verloren ze elkaar uit het oog.
Zie ook Leo Querido in Wormerveer.
Voetnoten
1 Informatie van A. ten Napel uit Zaanstad (9-5-2017); Gezinskaart Gemeentearchief Zaanstad