Vas Dias (Esther)

Laatste wijziging: 6 mei 2016

Esther Eva Vas Dias (Amsterdam, 17-3-1942)1

Esther Vas Dias werd als baby ondergebracht bij de Westzaanse familie Bergers. Ze overleefde daar de oorlog.

Huwelijk

Esther was een dochter van monteur Isidoor Vas Dias (Amsterdam, 4-8-1921) en Betsy Vas Dias-Molgo (Amsterdam, 14-7-1916). Haar ouders traden op 5 november 1941 in het huwelijk. Nog geen half jaar later kwam Esther ter wereld. Het gezin woonde in de Amsterdamse Christiaan de Wetstraat 4 I.

Sobibor

Esther ouders werden om het leven gebracht in Sobibor, haar vader op 2 januari 1943, haar moeder op 20 maart van datzelfde jaar. Onduidelijk is hoe Esther aan het noodlot ontsnapte. Zelf heeft ze twee versies gehoord. De eerste is dat ze uit de trein op weg naar Westerbork is gegooid en vervolgens in veiligheid is gebracht. Volgens de andere versie, die in haar ogen aannemelijker klinkt, is ze samen met een jongetje uit de Hollandsche Schouwburg gered, de plek waar veel joden opgesloten werden alvorens ze van Amsterdam naar Westerbork werden vervoerd.

Jongerius

Volgens Esther Vas Dias kwam ze samen met het jongetje terecht bij dokter Jongerius in Koog aan de Zaan. Zijn echtgenote vond de situatie echter te gevaarlijk en wilde de kinderen weg hebben. Daarop kwam ze terecht bij de familie E. Bergers, die in Westzaan een bescheiden houten woning aan de J.J. Allanstraat 316 bewoonden. Ze kreeg de naam Elly van Dalen aangemeten, die ze jarenlang behield. Pas ver na de bevrijding, toen ze al van school af was, ontdekte ze haar werkelijke naam.

Zie ook Esther Vas Dias* in Koog aan de Zaan.

1 www.joodsmonument.nl; Informatie van Esther Eva Bronsdijk-Vas Dias (4-9-2009)