Yad Vashem-onderscheiding voor elf Assendelvers

  • Elf inwoners van Assendelft ontvangen op 16 maart 2017 postuum de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Vorig jaar ontvingen ook al twee personen uit deze plaats dit Israëlische eerbetoon. De uitreiking aan de nabestaanden vindt plaats in de Assendelftse Odulphuskerk. Daarbij zal onder anderen Ruud Vreeman, de burgemeester van Zaanstad, het woord voeren.
    De Yad Vashem-onderscheiding voor het helpen van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog valt vijf families ten deel. Het betreft Klaas Winter en Bavonia Winter-Boon, Anton Keet en Theodora Keet-Geerdes, Piet Tambach en Maria Anna Heijne, Willem Hendrik de Vries en Marritje Bouwens, alsmede de vader van Willem Hendrik; Johannes Jurgen de Vries, en Jaap Brinkman en Huibertina Brinkman-Van den Berge. Eind 2016 ontvingen ook de Assendelvers Johan August Schoone en Gerritje van ’t Veer postuum de onderscheiding. Die werd toen aan familie uitgereikt in Stockholm.
    Hoe de hulpverlening in Assendelft verliep, is onder meer te lezen in het lemma over de joodse onderduiker Jaap van Dam.