Zwanenberg, van

Laatste wijziging: 6 mei 2016

Echtpaar Van Zwanenberg1

Het echtpaar Van Zwanenberg, van het Osse familiebedrijf Zwanenberg’s Slachterijen en Fabrieken en het geneesmiddelenbedrijf Organon, was ondergedoken bij de familie Klop op de Noordervaartdijk 30. Jacob Klop was timmerman. De familie Van Zwanenberg behoorde tot de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Familie

Veekoopman en slachter Arnold van Zwanenberg trouwde in 1887 met de uit Oss afkomstige Catharina Levisson. Het echtpaar kreeg tien kinderen. De oudste was Salomon of ‘Saal’ (1889). Hij werd in 1920 algemeen directeur van het familiebedrijf. Ook was hij tot 1934 directeur van de Nederlandse Varkenscentrale (NVC). Onder zijn leiding werd Zwanenberg een van de toonaangevende vleesverwerkende concerns in Europa. Zijn machtige positie had mede tot gevolg dat hij en de andere leden van de familie Van Zwanenberg te lijden hadden onder antisemitische aantijgingen. Aan het begin van de oorlog vluchtte Salomon van Zwanenberg met zijn gezin naar Londen. Daar werd hij lid van de Raad van Advies van de Nederlandse regering in ballingschap.

Standsverschil

Zeker is dat er sprake was van een groot standsverschil tussen de onderduikers en hun Krommenieër gastgezin. De Van Zwanenbergs werden als arrogant ervaren. Toen mevrouw Klop ziek was, schreef de dokter extra voeding voor. De onderduikers achtten het vanzelfsprekend dat dit voor hen was. De gastgevers en hun onderduikers overleefden de oorlog.

Herdenking

Overigens waren vertegenwoordigers van de familie Van Zwanenberg aanwezig bij de onthulling in 1949 van de herdenkingsplaquette voor oorlogsslachtoffers van het Zaandamse bedrijf Polak & Schwarz*. Mogelijk was er verwantschap met een van de omgekomen personeelsleden, de heer S. de Jongh*.

Voetnoten

1 Mededelingen van S. Hondema (oktober 2006); www.joodsmonument.nl; http://62.221.199.220/noordbrabant/next/biografieen.asp?ccidentifier=544&ccSortorder=title